Julkaistu

Kolmekymmentä päivää koiran karvoja – mistä kaikki alkoi.

Siitä se ajatus sitten lähti…

Toteutimme toukokuussa Facebookissa pienimuotoisen kyselyn, millaisia mattoja meidän asiakkaamme kaipaavat. Yksi hyvin yleinen toive oli matto, josta irtoaa lemmikinkarvat vaivattomasti. Yllättävän monella oli koiran karvoja vaivaksi asti. Vaihtoehtoina koe-eläimeksi löytyi saksanpaimenkoira, chihuahua sekä newfoundlandinkoira. Päätimme ottaa kaikista isoimman ja karvaisimman vaihtoehdon eli newfoundlandinkoira Maurin. Maurin perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kolme alakouluikäistä lasta, joten matto pääsee todella kovaan testiin.

Mauri pohti kummanko värin hän saa koekäyttöön.

Mattovalinta oli selkeänä mielessä. Maton tulisi olla likaa hylkivä ja pysyä hyvin paikallaan. Niinpä päädyimme Dawn Foam-mattoon. Maton värin valinnan tekivät meidän Facebook-tykkääjät. Koekäyttö alkoi perjantaina 26.5.

Dawn ja sen likaa hylkivä pinta

Ensimmäinen valintakriteeri koematoksi oli, että lemmikinkarvat irtoavat helposti siitä. Dawn Foam-matto on kudottu likaa hylkivällä langalla ja tekniikkana on käytetty perinteistä korinpohja-tekniikkaa. Korinpohjakudonnan ansioista matto on niin tiivis, että väleihin ei mahdu karvaa eikä muutakaan likaa. Näin ollen tämä sileäpintainen matto oli selkeä valinta.

Foam-pohja ja sen pitävyys

Toinen maton valintaan vaikuttanut valintakriteeri oli sen aikallaan pysyvyys. Mattojen suhteen yksi ärsyttävimmistä asioista on juurikin se, että matot luistelevat ja liukuvat käyttäjän alla.  Matoissamme Foam-nimike tarkoitta ohutta kumilateksikerrosta maton pohjassa. Kumilateksi liimautuu lattiaan kiinni aina, kun maton päälle tulee painoa tai painetta, mutta irtoaa painon noustua. Näin ollen Foam-pohjaisia mattoja kannattaa liikuttaa reunasta nostamalla.

”Eihän tästä tule mitään”

Koekäyttö aloitettiin perjantaina 26.5. Matto laitettiin lattialle tavallisen viikkosiivouksen jälkeen. Viikonloppu meni itsekin epäillen maton karvojen hylkivyyttä. Seuraavan viikon alkaessa ja koirankarvakasojen kasvaessa nurkkiin

aloimme miettimään, että eihän tästä tule mitään. Koira makaa matolla illat pitkät ja karvaa ei jää juuri nimeksikään. Viimein torstaina annoimme periksi, sillä kuusi päivää lakaisematta ja imuroimatta on nöffitaloudessa todella pitkä aika.

Koirankarvojen irrottaminen matosta

Olemme huomanneet jo aiemmin, että hyvä tapa saada koirankarvat irti matoista on ensin harjata vaahtomuoviharjalla matosta isoimmat ja enimmät pois. Harjaamisen jälkeen vasta imuroiminen.  Niinpä teimme nyt tälläkin kertaa niin. Lopputulos oli halutun kaltainen eli matto oli taas puhdas ja karvaton. Operaatio oli aika vaivaton, ainakin verrattuna siihen karvamäärään, joka oli vajaan viikon aikana ehtinyt kertymään muualle asuntoon.  Testin kannalta onneksi Maurin harjaamisen aika taas lähestyy. Saamme vielä enemmän karvaa mattoon testattavaksi. Projektia voi seurata myös meidän Facebook-sivuilla.

Matto ennen harjausta ja imurointia.
Matto imuroinnin jälkeen