Julkaistu

Oikeanlaisen maton valinta olohuoneeseen

Olohuoneenmaton avulla voidaan korostaa ja muokata tilan tunnelmaa.  Se luo kokonaisuuksia toimintojen ja kaulusteiden ympärille ja luo oman alueen tilan sisälle. Oikein valittu matto korostaa olemassa olevaa sisustusta. Matto parantaa tilan akustiikkaa ja tuo tilaan lämpöä sekä pehmeyttä. Matto myös suojaa lattiaa tilassa, jossa liikutaan paljon. Maton valinta olohuoneeseen saattaa olla välillä haasteellista.

Parhaimmillaan matto kokoaa huonekalut olohuoneessa kauniiksi kokonaisuudeksi. Maton väritystä, tekstuuria ja mahdollista kuviointia valittaessa kannattaa huomioida tilassa olemassa olevat materiaalit ja kalusteet. Ja kuten yleensäkin sisustuksessa rakennuksen ikä ja aikakausi

Olohuoneen maton ominaisuudet

Olohuoneen maton ominaisuudet valitaan tilan käyttäjien ja sisustuksen mukaan. Mattoa valitessa kannattaa miettiä tilan toiminnallisuutta ja siistimistä, mitä muuta tilassa tehdään, kuljetaanko siitä läpi, onko oviaukkoja, saako olohuoneessa syödä ja sijaitseeko seinän vierellä huonekaluja tai toimintoja, jotka tulisi maton koossa ja muodossa ottaa huomioon. Käyttäjistä ja käytöstä riippuu, kuinka altis matto on likaantumaan olohuoneessa ja kuinka helposti maton tulee olla puhdistettavissa. Puhdistuksen lisäksi olohuoneen maton tulee kuitenkin yleensä kestää huonekalujen painaumat.

Minkä kokoinen matto on sopiva?

Onko sinulla jo mielessäsi maton ominaisuudet ja väritys? Seuraavaksi pitää miettiä, minkä kokoinen matto valitaan. Olohuoneen maton kokoon vaikuttaa tilan koko, muoto, toiminnot ja kalusteet sekä tietysti omat mieltymyksesi. Usein valitsemme liian pieniä mattoja. Tilan kokoa ja maton kokoa voi olla vaikea hahmottaa. Siksi kannattaa kotona mittailla sekä tilan että huonekalujen koko. Liikkeistämme saat maton sovitettavaksi kotiin, joten voit ennen ostopäätöstä vielä varmistaa maton koon ja värin toimivuuden tilassasi.

Yleinen suositus on sijoittaa olohuoneen matto kalusteiden alle. Esimerkiksi sohvan jalkojen alle ja hieman sohvaa leveämmälle sekä nojatuolien alle. Näin matto muodostaa oman alueensa tilassa ja korostaa myös huonekaluja sekä tekee niistä yhtenäisen ryhmän.

Pienempikin matto voi toimia, sen päätät luonnollisesti sinä. Maton kokoa ja muotoa valitessa kannattaa huomioida tilan toiminnot ja erimerkiksi liikkuminen. Suuri matto, jonka päällä on huonekaluja, ei liiku paikoiltaan. Pienemmän maton alle voit tarvita liukuesteen. Pienemmän maton reunat voivat myös helpommin rullautua ylös tuolinjalkojen mukana. Jos valitset paksun maton, kannattaa ottaa huomioon turvallisuus. Huonekalujen jalkojen osuessa sekä matolle että lattiaan, huonekalut voivat keikata. Suuremman maton kohdalla näin ei yhtä todennäköisesti käy.

Olohuoneen maton koko ja muoto suhteessa tilaan

Maton reunan ja seinän väliin suositellaan yleisesti jätettävän näkyviin ainakin 30cm lattiaa. Kooltaan suuri matto tekee usein avaran ja selkeän vaikutelman, kun taas pieni matto pienessä tilassa saattaa luoda ahtaan ja sotkuisen vaikutelman.

mallikuva olohuoneen maton valintaan
Riittävän suuri matto sitoo kokonaisuuksia yhteen ja on näyttävän näköinen

Maton muodosta voi olla montaa mieltä. Osa sisustajista on sitä mieltä, että pyöreä tai orgaaninen muoto rikkoo harmoniaa perinteisissä suoraseinäisissä asuintiloissa. He valitsevat suorakulmaisen maton. Toiset taas nimenomaan pitävät pienestä ristiriidasta ja ajattelevat että orgaanisten ja suorien linjojen yhdistelmä luo hyvän jännitteen ja korostaa tilaa.

Kuitenkin olohuoneen mattoa valitessaa kaikkein tärkeitä on löytää sopiva matto omaan kotiin ja makuun. Meiltä saat hankittua suuria ja pieniä mattoja sekä mittatilausmattoja juuri tarpeidesi mukaan. Mittatilausmatolla maton valinta olohuoneeseen käy helpommin.

YouTube video

Tutustu meidän YouTube kanavaan ja tilaa se.