Julkaistu

Mitä kannattaa huomioida makuuhuoneen mattoa valittaessa?

Aamulla sängystä noustessa makuuhuoneen matto varpaiden alla on ensimmäinen kosketus uuteen päivään. Ei ole siis yhdentekevää millainen matto makuuhuoneesta löytyy. Makuuhuoneen matolla on myös muita tärkeitä tehtäviä. Laadukas matto vaimentaa ääntä, suojaa lattioita kulutukselta sekä pysäyttää pölyn ja roskat, ennen niiden kulkeutumista jalkojen mukana sänkyyn. Matolla vaikutat myös helposti makuuhuoneen tunnelmaan ja värimaailmaan. Makuuhuoneen maton valinta ei ole ihan yksinkertaista ja siksi keräsimme tähän blogitekstiin asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota uutta mattoa valittaessa.

Maton koko kannattaa miettiä tarkkaan

Jo pelkästään maalaisjärjellä ajateltuna iso tila tarvitsee isomman maton ja pienempi tila pienemmän maton. Jos pieneen huoneeseen hankitaan liian iso matto, huone alkaa vaikuttaa ahtaalta ja tukkoiselta. Jos taas isossa tilassa käytetään vain pientä mattoa, huoneen tunnelma on helposti kolkko. Makuuhuoneen maton koon voi valita vaikka näistä kolmesta vaihtoehdosta: 

1. Suuri matto, joka sijoitetaan osittain sängyn alle

Jos makuuhuoneeseen halutaan luoda yhtenäistä ja lämmintä tunnelmaa, helpoin valinta on sijoittaa suuri matto osittain sängyn alle. Tällöin mattoa tulisi näkyä sängyn molemmin puolin vähintään puoli metriä. 

Maton tulee jatkua sängyn jalkopäästä katsottuna ainakin yli sängyn puolivälin. Maton ei tarvitse ulottua yöpöytien alle, mutta jos yöpöydät ovat rakenteeltaan jykeviä, matto voi ulottua myös pöytien alle. Toimivimman lopputuloksen saat, kun matto jatkuu vähintään yöpöytien etureunaan asti. 

2. Pieni matto sängyn molemmille puolille

Jos suuri matto makuuhuoneessa tuntuu vieraalta ajatukselta, useampi pieni matto ajaa saman asian. Sängyn molemmille puolille kannattaa valita noin sängyn pituiset matot. Voit sijoittaa kolmannen pienen maton vielä sängyn jalkopäähän. Pienetkin matot voidaan asettaa osittain sängyn jalkojen alle, jolloin matot pysyvät paremmin paikoillaan.

3. Kokolattiamatto makuuhuoneesesi mittojen mukaan

Aiemmin hieman huonomaineiset kokolattiamatot ovat uusien ja laadukkaampien materiaalien myötä nousseet taas myös kotitalouksien suosioon. Kokolattiamatto on oiva valinta etenkin makuuhuoneeseen, jossa usein kävellään paljain jaloin. Kokolattiamatolla luot tilaan pehmeää ylellisyyttä ja lämpöä. 

Materiaalivalinta vaikuttaa makuuhuoneen tunnelmaan ja tyyliin 

Makuuhuoneen tunnelmassa tavoitellaan usein pehmeyttä. Vuodetekstiilien lisäksi pehmeys saa näkyä myös maton materiaalivalinnassa. Esimerkiksi paksut ja pehmeät nukkamatot luovat huoneeseen rauhallista tunnelmaa. Makuuhuoneen rauhallisuutta voidaan lisäksi korostaa vaaleilla ja luonnonläheisillä värivalinnoilla. 

Allergiaperheissä maton valintakriteeristö on hieman erilainen. Pölyallergikko joutuu kiinnittämään makuuhuoneen materiaalivalintoihin erityistä huomiota. Allergikon mattojen tulee olla tiukkaan kudottuja ja pölyämättömiä. Esimerkiksi sisalmatot ja monet tekokuitumatot täyttävät nämä kriteerit.

Tutustu meidän makuuhuone mattoihin täältä!