Julkaistu

Ruokapöydän matto

Ruokapöydän matto kokoaa parhaimmillaan ruokailuryhmän kauniiksi kokonaisuudeksi. Matto luo tunnelmaa tilaan kuin tilaan.  Se rajaa tiloja toisistaan ja luo kokonaisuuksia toimintojen ja kaulusteiden ympärille. Oikein valittu matto tukee olemassa olevaa sisustusta. Matto suojaa lattiaa tilassa, jossa kalusteita siirrellään usein tai liikutaan paljon. Matto myös parantaa tilan akustiikkaa.

Ruokapöydän maton ominaisuudet

Ruokapöydän maton ominaisuudet valitaan tilan käyttäjien ja sisustuksen mukaan. Ruokapöydän alle sijoitettava matto on yhdessä kodin likaantumisalttiimmista kohteista. Käsitelläänhän sen ympärillä ruokaa ja juomaa. Matto tulee olla puhdistettavissa. Useimmiten toiveena on, että maton pystyy puhdistamaan helposti. Samoin maton tulee kestää huonekalujen painaumat ja tuolien jatkuva siirtely.

Ruokapöydän alle suosittelemme esimerkiksi villamattoja, sisal-mattoja tai sileäpintaisia mattoja. Mattoja jotka kestävät kulutusta ja ovat helppo puhdistaa.

Ruokapöydän maton sopiva koko

Oletko jo valinnut materiaalin, värin ja kuosin ruokapöytäsi alle tulevaan mattoon? On aika miettiä sen sopivaa kokoa. Kokoon vaikuttaa pöydän koko ja tila, sekä tietysti omat mieltymyksesi. Usein valitsemme liian pieniä mattoja. Tilan kokoa ja maton kokoa voi olla vaikea hahmottaa. Siksi kannattaa kotona mittailla sekä tilan että pöydän koko.

Yleinen suositus ruokapöydän alle tulevan maton koosta on lisätä 60cm pöydän jokaiselle tuolisivulle. Eli 120 cm ruokapöydän sivuille 60 cm + 60 cm tarkoittaa 240 cm leveää mattoa. Mikäli pöydän päissä ei ole mattoa, kannattaa maton pituus valita tilan ja maton symmetrisyyden mukaan.

ruokapöydän matto pyöreän pöydän alla

Suosituksia pienempikin matto voi toimia. Kunhan tuolin jalat jäävät maton päälle vielä tuolilla istuttaessa. Maton ollessa pienempi, sen reunat alkavat helpommin rullautua ylös tuolinjalkojen mukana. Pienemmän maton päällä tuolin jalka osuu helpommin lattiaan, jolloin tuoli keikkuu. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti paksujen mattojen kohdalla, turvallisuuden kannalta.

Maton koko suhteessa tilaan

Yleinen suositus on, että ruokapöydän maton reunan ja seinän väliin jäisi näkyviin 30cm lattiaa. Pieni matto pienessä tilassa saattaa luoda ahtaan ja sotkuisen vaikutelman, kun suuri matto taas tekee avaramman ja selkeämmän vaikutelman.

Ruokapöydän maton oikeat koot ja etäisyys seinästä

Kannattaa miettiä myös tilan toiminnallisuutta ja siistimistä, mitä muuta tilassa tehdään ja sijaitseeko seinän vierellä huonekaluja tai toimintoja, jotka tulisi maton koossa ja muodossa ottaa huomioon. Toimivimman ratkaisun tietää lopulta kodin asukas itse.

Maton väritystä, tekstuuria ja mahdollista kuviointia valittaessa kannattaa huomioida tilassa olemassa olevat materiaalit. Ja kuten yleensäkin sisustuksessa rakennuksen ikä ja aikakausi.

Kuitenkin kaikkein tärkeitä on valita sopiva matto omaan kotiin ja makuun.   Tutustu keittiönmatto valikoimaamme. 

Katso alta kuinka valita täydellisen kokoinen Sommar-matto pyöreän ruokapöydän alle.

YouTube video