Julkaistu

Näin valitset juuri sinun eteiseesi sopivan maton

Eteisen matolla on monta tärkeää tehtävää. Omista tarpeistasi ja kotisi ominaisuuksista riippuu painaako vaakakupissasi eniten materiaalin kestävyys, näyttävyys, ekologisuus vai helppohoitoisuus.

Matto luo sisään tullessa kotisi ensivaikutelman, joten maton tulee olla kotisi tunnelmaan ja tyyliin sopiva. Pelkkä kiva ulkonäkö kuitenkin harvemmin riittää, vaan eteisen matolla on myös useita käytännön tehtäviä. Maton avulla ulkoa kulkeutuva lika ja kura saadaan pysähtymään eteiseen, eikä lika siirry muualle kotiin. Samalla matto suojaa lattiaa kulutukselta ja kosteudelta.

Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon eteisen mattoa valitessa? Koostimme alle mattovalinnan tärkeimmät kriteerit.

Valitse eteisesi mittoihin sopiva matto 

Uutta mattoa ostettaessa yksi tärkeimmistä valinnoista on maton koko. Eteiseen kannattaa hankkia tarpeeksi suuri matto, joka kattaa koko kulkuväylän aina ulko-ovelta naulakolle asti. Liian pieni matto saa eteisen näyttämään todellista pienemmältä ja se vaikeuttaa samalla kulkemista. Käytävämattoja on saatavana monta eri kokoa, mutta juuri sinun eteiseesi sopivan kokoisen maton saat valitsemalla mittatilausmaton. Useista mittatilausmatoistamme voit tilata verkkokaupassa ilmaisen mallipalan.

Maton materiaalivalinta riippuu eteisen käyttötarpeista

Asuuko kotonasi vain siistejä aikuisia, kuuluuko perheeseen lapsia tai lemmikkejä tai kulkeeko ulko-ovesta myös esimerkiksi polkupyöriä? Maton materiaalivalintaan vaikuttaa eniten se, millaista eteisen päivittäinen käyttö on.

Yksi suosituimmista eteismaton materiaaleista on sisal. Tiiviin ja tasaisen pintansa vuoksi matto on helppo pitää puhtaana. Sisalmaton hoidoksi riittääkin säännöllinen imurointi ja tuuletus. Sisalmatto on suunniteltu kestämään ja sen käyttöikä ylittää helposti kymmenen vuotta.

Eteisen mattojen materiaaleiksi sopivat muutkin luonnonkuidut, kuten juutti ja kookos. Vaikka sisalia käytetään paljon eteismatoissa, sisalmaton huolto ei ole ihan yksinkertaista. Sisalmatto ei kestä vettä, eli matolle suositellaan ammattimaista pesua.

Polypropeenista valmistettujen mattojen etuna on, etteivät ne hätkähdä kosteudesta. Koira- tai lapsiperheeseen kannattaakin valita helposti pestävä polypropeenimatto, jotta päivittäinen eteisen puhtaanapito sujuu vaivatta. Lue lisää oikeanlaisen maton valinnasta koirakotiin blogistamme.

Jos eteisessä kuljetaan paljon ulkokengillä, paras valinta on ehdottomasti kuramatto. Kuramatot ovat helppohoitoisia ja kestäviä ja ne imevät tehokkaasti kosteuden kengistä ja lemmikkien tassuista.