Julkaistu

Vinkkejä maton hoitoon 

Maton pesun perusteet 

Ennen kuin ryhdyt toimeen, on tärkeää tunnistaa maton materiaali. Eri materiaalit vaativat erilaisia puhdistusmenetelmiä ja tuotteita. Yleisimpiä maton materiaaleja ovat villa, synteettiset kuidut (polyesteri ja polypropeeni) sekä luonnonkuidut (kuten juutti ja sisal). 

Imurointi – Maton peruspuhdistus 

Maton säännöllinen imurointi on ensiarvoisen tärkeää. Se poistaa pinnallisen lian ja pölyn, estäen niitä tunkeutumasta syvemmälle kuituihin. Imuroi matto vähintään kerran viikossa, ja käytä tarvittaessa suutinta, joka soveltuu maton materiaalille. Villamatoille on erityisen tärkeää imurointi maton nukan tai kuteen suuntaisesti.  

Tahrojen poisto 

Tahrat kannattaa käsitellä mahdollisimman pian. Mitä nopeammin toimit, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on poistaa tahra kokonaan. Käytä materiaalin mukaista tahranpoistoainetta ja taputtele tahraa varovasti, älä hankaa. Hankaus voi vahingoittaa maton kuituja ja levittää tahraa laajemmalle. 

Syväpuhdistus 

Syväpuhdistus kannattaa suorittaa vähintään kerran vuodessa. Voit vuokrata höyrypuhdistimen suorittaa puhdistuksen itse. Muista aina testata puhdistusainetta pienellä, huomaamattomalla alueella varmistaaksesi, ettei se vahingoita mattoa. Vesipesu on monelle matolle sopiva puhdistustapa. Tärkeää on kuitenkin huomioida, että matto on täysin kuivunut ennen sen laittoa takaisin lattialle.  

Ammattilaisen käyttäminen 

Jos matto on erittäin likainen tai jos et ole varma, miten sitä tulisi käsitellä, ammattimaisen matonpuhdistuspalvelun käyttäminen voi olla paras ratkaisu. Ammattilaiset tietävät, miten eri materiaalit käyttäytyvät ja osaavat valita oikeat puhdistusmenetelmät ja -aineet.